Hlavní stránka Lifestyle LUCKY JÍDLA 35: Tapiokový pudink s chia semínky a granátovým jablkem

LUCKY JÍDLA 35: Tapiokový pudink s chia semínky a granátovým jablkem

0

12516203_10203829019805831_811509684_n

Vítejte u prvního letošního receptu! Dnes budeme trochu experimentovat se surovinou, která v Česku zatím není příliš rozšířená – tapiokou. A co to je? Jedná se o škrob získaný z kořene manioku a používá se ve formě moučky (vhodné například k zahušťování) nebo různě velkých perel. Tyto kuličky mají schopnost nasáknout velké množství vody a po uvaření mají měkkou, gelovou konzistenci. Zároveň se vyznačují svou neutrální chutí. Proto se užívají zejména k přípravě pudinků, dětských kaší, zavářek do polévek nebo jako kuličky do bubble tea nápojů. Tapioku seženete ve zdravých výživách nebo na internetu.

Hlavní výhodou této suroviny je, že neobsahuje lepek a je tedy vhodná i pro celiaky. Tapiokový škrob taktéž  velmi dobře a nadlouho zasytí, protože obsahuje velké množství tělu prospěšné vlákniny. Pyšnit se může také obsahem vápníku, železa, hořčíku a fosforu. Má velmi příznivé účinky při potížích s trávením a je zdravým zdrojem karbohydrátů, díky čemuž má vysokou výživovou hodnotu (buďte proto obezřetní s konzumovaným množstvím).

Pudink z této netradiční suroviny v kombinaci s blahodárnými chia semínky skvěle doplňuje sladkokyselá chuť granátového jablka. Jste zvědaví, jak to chutná? Tak hurá do experimentování! A hlavně se pak nezapomeňte podělit o vaše výtvory na Instagramu pod hashtagem #LuckyJidlaNaTaliri.

Na dvě porce potřebujeme:

  • 2 hrnky vody (o objemu cca 330 ml)
  • ½ hrnku tapiokových perel
  • 3 lžíce chia semínek
  • ¾ hrnku rostlinného vanilkového mléka
  • 1 granátové jablko

Postup:

  • Tapioku nasypeme do menšího kastrolu, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Ihned poté stáhneme teplotu na minimum a necháme probublávat asi 40 minut, dokud kuličky nezprůhlední. Důležité je tapioku pravidelně míchat, aby se nepřipálila, jde pak totiž těžce odstranit ze dna hrnce (bohužel vlastní zkušenost).
  • Jakmile tapioka vychladne, můžeme přidat chia semínka a vanilkové mléko. Důkladně promícháme a případně osladíme trochou medu.
  • Směs přendáme do uzavíratelné dózy či skleničky a dáme přes noc uležet.
  • Ráno směs navrstvíme spolu se zrnky granátového jablka do skleničky či poháru a můžeme podávat. Dobrou chuť!

LuckyTip

 

Pokud nechcete, aby vaše kuchyň po oloupání granátového jablka vypadala jako z hororu, doporučuji použít tento způsob: nejprve odřízneme vršek jablka, poté plod na bocích svisle nařízneme na místech, kde jsou bílé míšky (obvykle jich je 6), rozdělíme na jednotlivé segmenty a na závěr opatrně vyloupeme či vyklepeme semínka.

 

 

Časová náročnost: příprava 1 hodina + chlazení

Náklady na suroviny: cca 67 Kč

Přibližné výživové hodnoty na jednu porci:

  • Energetická hodnota: 355 kcal
  • Bílkoviny: 8 g
  • Sacharidy: 47,5 g
  • Tuky: 8,5 g
  • Vláknina: 7,8 g

Příště si upečeme výborné špaldové muffiny s jablky a lískovými oříšky.

banner 700x90

Pokud se chcete stát partnerem některého příspěvku nebo rubriky, napište nám na email: redakce@zlinskynocnik.cz/web