Hlavní stránka Lifestyle LUCKY JÍDLA 36: Špaldové muffiny s lískovými oříšky

LUCKY JÍDLA 36: Špaldové muffiny s lískovými oříšky

0

lucky

Dnešní recept bude jednoduchý, ale o to vláčnější a chuťově dokonalejší – řeč je o špaldových muffinech s lískovými ořechy. Základ v podobě špaldové mouky jsem doplnila o jablka a celozrnnou ječnou mouku, aby byly muffinky krásně vláčné. Chybět nesměl ani banán pro doslazení jako náhrada za třtinový cukr či med, který jsem použila pouze v malém množství pro aroma. Vznikly tak rychlé a vláčné muffiny, které vás po ránu nakopnou energií do nového dne a taky zasytí díky vysokému obsahu vlákniny. 

Skvělá snídaně třeba na cestu do práce nebo pro hektická zkoušková rána, která teď mnozí z nás prožíváme. Tak hurá do pečení! A hlavně se pak nezapomeňte podělit o vaše výtvory na Instagramu pod hashtagem #LuckyJidlaNaTaliri.

Na 12 muffinů potřebujeme:

  • 200 g špaldové mouky
  • 50 g celozrnné ječné mouky
  • 50 g nahrubo nasekaných lískových oříšků
  • 2 jablka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 lžíce bílého jogurtu (doporučuji řecký)
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžičky skořice nebo perníkového koření
  • 1 banán

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si plech na muffiny, který vyložíme papírovými košíčky.
  • Jablka omyjeme, nakrájíme na menší kousky a spolu s nakrájeným banánem rozmixujeme za pomocí tyčového mixéru.
  • Do jedné mísy dáme mouky, prášek do pečiva, skořici a polovinu ořechů.
  • Ve druhé míse vyšleháme vejce s medem, jogurtem a kokosovým olejem. Přilijeme rozmixovaná jablka a banánem a promícháme.
  • Nyní smícháme obsah obou mís a naplníme jím košíčky asi do tří čtvrtin, aby byly muffiny po upečení hezky vysoké.
  • Před pečením ještě posypeme zbylou polovinou ořechů a šup na 15 – 20 minut do trouby.
  • Po vychladnutí můžeme podávat. Dobrou chuť!

LuckyTip

.

Pro veganskou verzi nahraďte vejce např. 2 lžičkami chia semínek nabobtnaných v trošce teplé vody a místo bílého jogurtu použijte sójový.

.

.

 

Časová náročnost: 30 minut

Náklady na suroviny: cca 60 Kč

Přibližné výživové hodnoty na jeden muffin:

  • Energetická hodnota: 172 kcal
  • Bílkoviny: 4,8 g
  • Sacharidy: 24 g
  • Tuky: 6,5 g
  • Vláknina: 3,1 g

Příští týden si připravíme výborné tartaletky z ovesných vloček.

banner 700x90

Pokud se chcete stát partnerem některého příspěvku nebo rubriky, napište nám na email: redakce@zlinskynocnik.cz/web