Hlavní stránka Lifestyle LUCKY JÍDLA 13: Míša dort bez výčitek

LUCKY JÍDLA 13: Míša dort bez výčitek

0

Foto: Lucie Urbanová

V dnešním 13. dílu Lucky Jídel si připravíme odlehčenou verzi známého Míša dortu, který je českou obdobou k americkému cheesecaku. Díky ovesným vločkám a tvarohu, což jsou jeho hlavní ingredience, je tento Míša dort bohatý na složené sacharidy a bílkoviny, které Vás na dlouho zasytí. Můžete si jej tedy bez výčitek dát jako luxusní snídani nebo dopolední svačinu.

Tento dezert jsem připravovala jako jeden z pokrmů na květnový Restaurant Day Zlín a setkal se s velkým úspěchem. Pokud tedy patříte mezi milovníky sladkého stejně jako já, neváhejte a pusťte se do pečení – opravdu to stojí za to.

Na těsto potřebujete:

  • 300 g ovesných vloček
  • 50 g sušeného kokosu
  • 30 g kakaa
  • 8 g jedlé sody
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • 350 ml mléka (já jsem použila sójové s příchutí vanilky)
  • 5 bílků (nebo 1 celé vejce a 3 bílky)
  • Špetku soli

Na náplň potřebujete:

  • 3 vaničky (750 g) odtučněného tvarohu
  • 40 g sušeného kokosu
  • 4 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • Pár kapek vanilkového aroma

lucky tip

Postup

  • Ovesné vločky rozmixujte na jemnou mouku a smíchejte s kakaem, kokosem a jedlou sodou.
  • Poté přidejte olej, med a mléko. Důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  • Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který pak jemně vmíchejte do těsta.
  • Dortovou formu si vymažte kapkou oleje a vysypte trochou kokosu. Těsto vlijte do dortové formy a pečte asi 45 min na 180°C. Během pečení zkoušejte špejlí.
  • Mezitím si v míse smíchejte tvaroh, kokos i med. Směs dejte do lednice.
  • Jakmile je dort upečený a zcela vychladlý, pokryjte jej tvarohovým krémem. Poté celý dort zakryjte folií a nechte v lednici pár hodin odpočinout, aby se chutě krásně spojily

 

 

Přibližné výživové hodnoty na 1/8 dortu:

  • Energetická hodnota: 420 kcal
  • Bílkoviny: 21,7 g
  • Sacharidy: 45,4 g
  • Tuky: 15,8 g
  • Vláknina: 6,4 g

 

Náklady na suroviny: cca 135,-

Příští pátek si po delší době upečeme něco slaného – a to zdravý cuketový nákyp s tofu a šmakounem.


Tento příspěvek byl publikován díky podpoře:

Venkovský grafik

Pokud se chcete stát partnerem některého příspěvku nebo rubriky, napište nám na email: redakce@zlinskynocnik.cz/web

Chcete dostávat dobré zprávy přímo do e-mailu? Zadejte svou e-mailovou adresu a nic vám neunikne: