Hlavní stránka Lifestyle LUCKY JÍDLA 30: Mramorovaný banánový chlebík s čokoládou

LUCKY JÍDLA 30: Mramorovaný banánový chlebík s čokoládou

0
lucky30

Foto: L. Podolová

Dnes se s vámi podělím o recept, který patří mezi mé nejoblíbenější a peču jej opravdu často. Kdysi jsem na něj náhodou narazila na jednom americkém foodblogu a okamžitě jsem ho musela vyzkoušet. 

Bylo ale potřeba ho kvůli nedostupnosti některých ingrediencí trochu upravit – a takto vznikl recept na koláč, do kterého jsem se zamilovala. Řeč je o mramorovaném banánovém chlebíku s čokoládou, který jsem připravovala i v rámci letošního Květnového Restaurant Daye. Je vláčný, sytý a neskutečně voní. Ale pozor – jedna várka nestačí!

Na osm porcí potřebujete:

  • 3 super zralé banány
  • 3 – 4 lžíce medu
  • 2 hrnky (o objemu 250 ml) celozrnné mouky – použila jsem ovesnou, ječnou a žitnou
  • 2 lžíce roztopeného kokosového oleje
  • 1 vejce
  • ¾ lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku bílého jogurtu (doporučuji nízkotučný řecký)
  • ½ tabulky čokolády s min. 70 % kakaa

Postup:

  • Banány oloupejte a rozmačkejte vidličkou na kaši (línější použijí tyčový mixér). Přidejte k nim jogurt, med, vejce, olej a dobře smíchejte.
  • Ve druhé míse smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva.
  • Nyní smíchejte obsah obou mís, aby vzniklo těsto.
  • Čokoládu nalamte na kousky, vložte do malé misky a ohřívejte v mikrovlnné troubě 20 sekund, poté promíchejte a ohřívejte dalších 20 sekund (můžete k ní přidat půl lžičky kokosového oleje, aby se rychleji rozpustila).
  • Odeberte třetinu těsta a smíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Poté střídavě nabírejte světlé a tmavé těsto, které lžičkou dávkujete do formy. Na závěr plynulými tahy s pomocí párátka propojte obě těsta, aby došlo k vytvoření mramorovaného efektu.
  • Pečte na 180°C asi 20 – 25 minut, během pečení kontrolujte špejlí.
  • Po upečení nechejte vychladnout a můžete podávat. Dobrou chuť!

LuckyTip

 

 

Pro veganskou verzi nahraďte vejce tzv. flax egg (lněná semínka namočená v teplé vodě) a použijte dairy-free jogurt, např. sójový. Pozor dávejte také při výběru čokolády.

 

 

Časová náročnost: 35 minut (10 minut příprava + 25 minut pečení)

Přibližné výživové hodnoty na jednu porci:

  • Energetická hodnota: 200,2 kcal
  • Bílkoviny: 4,8 g
  • Sacharidy: 28,7 g
  • Tuky: 6,8 g
  • Vláknina: 1,9 g

Náklady na suroviny: cca 65 kč

Už jste zkoušeli cheesecake muffiny s borůvkami? Recept najdete v příštím dílu Lucky Jídel!

banner 700x90

Pokud se chcete stát partnerem některého příspěvku nebo rubriky, napište nám na email: redakce@zlinskynocnik.cz/web