Hlavní stránka Lifestyle LUCKY JÍDLA 32: Hutný (a chutný) čokoládový dort

LUCKY JÍDLA 32: Hutný (a chutný) čokoládový dort

0
Foto: L. Podolová

Foto: L. Podolová

Pořádná oslava se bez dortu neobejde! Proto jsem pro mou dobrou kamarádku připravila tento výtečný, hutný čokoládový dort. Asi už správně tušíte, že dnešní recept nebude vůbec zdravý, dietní, lowcarb, veganský ani bezlepkový, pouze trochu odlehčený. Zato však potěší každého oslavence. 

Nadýchaný čokoládový korpus je velmi sytý, takže k uspokojení chutě na sladké stačí jen malý kousek, a ve spojení s lehce natrpklou chutí meruňkové marmelády se jedná o neodolatelný „cheatmeal“, který obalí vaše nervy. Zhřešit přece čas od čas musíme všichni… Takže výživové hodnoty dnes hoďte za hlavu a nechte se unášet na vlnách nefalšovaného čokoládového potěšení! A hlavně se pak nezapomeňte podělit o vaše výtvory na Instagramu pod hashtagem #LuckyJidlaNaTaliri.

Na 12 kousků potřebujete:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g změklého másla
  • Cca 150 g bílého jogurtu
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g kakaa
  • 200 ml (odtučněného) mléka
  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • Kypřící prášek do pečiva
  • Stévie na doslazení
  • Mandlové aroma
  • Meruňková marmeláda na promazání
  • 125 ml smetany a 150 g hořké čokolády na polevu (volitelné)

Postup:

  • Mouky prosejeme a smícháme dohromady s kypřícím práškem.
  • Změklé máslo s cukrem vyšleháme v robotu do pevné pěny a postupně přidáme vejce, kakao, mléko a mouku.
  • Nyní opatrně přidáme jogurt – množství záleží na konzistenci těsta a hustotě jogurtu, nebojte se přidat i více.
  • Dosladíme stévií a přidáme pár kapek mandlového aroma na provonění.
  • Troubu předehřejeme na 160°C. Formu vyložíme pečícím papírem a těsto do ní naklademe lžící, aby zůstalo nadýchané.
  • Pečeme 30 – 60 minut a pravidelně kontrolujeme špejlí, aby se dort nepřipálil.
  • Po upečení necháme 10 minut vychladnout na mřížce a poté jej vyklopíme z formy.
  • Nyní dort podélně rozřežeme a promažeme domácí meruňkovou marmeládou (pokud také máte dvoupatrový dort, stačí marmeládou pouze spojit patra).
  • Na závěr můžeme dort ozdobit cukrářskými ozdobami či polevou: hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vyšleháme se smetanou a ihned poléváme dort a roztíráme (polevu můžeme nechat volně roztékat přes okraje).

LuckyTip

 

 

Do těsta můžete přidat ještě kousky lískových oříšků.

 

 

Časová náročnost: 50 – 80 minut (20 minut příprava + 30 – 60 minut pečení)

Náklady na suroviny: cca 120 kč bez polevy

Přibližné výživové hodnoty na jednu porci:

  • Energetická hodnota: 297 kcal
  • Bílkoviny: 6,3 g
  • Sacharidy: 29 g
  • Tuky: 16,7 g
  • Vláknina: 3,9 g

Také patříte mezi milovníky cheesecaků? Příští pátek si připravíme výtečný podzimní cheesecake (tentokrát dietnější).

banner 700x90

Pokud se chcete stát partnerem některého příspěvku nebo rubriky, napište nám na email: redakce@zlinskynocnik.cz/web