Hlavní stránka Lifestyle LUCKY JÍDLA 33: Podzimní dýňovo-karamelový cheesecake

LUCKY JÍDLA 33: Podzimní dýňovo-karamelový cheesecake

0
Foto: L. Podolová

Foto: L. Podolová

Jedna z věcí, které na podzimu miluji, jsou nepochybně sezónní potraviny, mezi které dýně neodmyslitelně patří. Proto jsem se rozhodla zpracovat ji na domácí pyré, které pak bude základem náplně pro lahodný podzimní cheesecake. Kombinace dýně, skořice, muškátového oříšku a karamelu je totiž skvělá.

Pro tuto příležitost jsem použila dýni Hokaido, která je cenově dostupná a nedorůstá do příliš velkých rozměrů, což je při zpracování výhoda. Pod tuhou oranžovou slupkou, která se odstraňuje až po tepelném zpracování, se skrývá aromatická dužina s provitamínem A, vitamíny B a C, železem, vlákninou či hořčíkem, zatímco semínka obsahují prospěšný zinek, takže ani ta při zpracování nevyhazujte. Kromě dezertů, jako je tento cheesecake nebo třeba známý americký dýňový koláč, ji lze zpracovat i na polévku nebo hlavní chody. Proto zkuste přidat trochu zbylého dýňového pyré z tohoto receptu třeba do ovesné kaše, anebo s ním můžete ozvláštnit bramborovou kaši. Fantazii se meze nekladou! A hlavně se pak nezapomeňte podělit o vaše výtvory na Instagramu pod hashtagem #LuckyJidlaNaTaliri.

Na 12 kousků potřebujete:

  • 250 g belgických karamelových sušenek Lotus
  • 100 g ghí (přepuštěného másla)
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 50 g Lučiny v kostce
  • 1 vejce
  • Med nebo stévie na doslazení
  • Špetka soli
  • Muškátový oříšek
  • Perníkové koření

Na dýňové pyré:

  • 2 malé dýně Hokaido
  • 0,5 dcl vody
  • Skořice

Postup:

  • Nejprve si připravte pyré – dýně důkladně omyjte, rozřežte na půlky, vydlabte z nich semínka a pečte na 180 stupňů asi 15 minut, dokud nezměknou.
  • Po vychladnutí je zbavte slupky a rozmixujte se špetkou skořice, muškátového oříšku a vodou. Pokud máte mnoho hrudek, můžete jej ještě přepasírovat přes sítko. Pyré je hotové!
  • Pokračujte korpusem – odložte si 5 sušenek stranou na ozdobu, zbytek rozdrťte najemno a smíchejte s přepuštěným máslem tak, abyste dostali lepivou hmotu.
  • Dno kulaté dortové formy (doporučuji průměr 24 cm, aby byl cheesecake pěkně vysoký) vystelte pečícím papírem a okraje vymazejte máslem. Do takto připravené formy natlačte sušenkovou hmotu a uhlaďte ji lžící namočenou ve vodě, aby byl korpus rovnoměrně rozprostřený (nezapomeňte i na okraje formy, zabráníte tak připalování náplně při pečení). Pečte na 160 stupňů asi 10 minut.
  • Mezitím si připravte náplň – tvarohy smíchejte s Lučinou, vejcem a špetkou soli pro zvýraznění chuti. Doslaďte medem a ochuťte špetkou muškátového oříšku a jednou či dvěma lžičkami perníkového koření.
  • Přimíchejte asi polovinu vašeho domácího dýňového pyré (cca 2 dcl) a náplň vylejte na předpečený korpus.
  • Pečte asi 30 minut při 160 stupních a poté dopékejte při 135 stupních dalších 20 minut dozlatova. Průběžně zkoušejte špejlí.
  • Po vychladnutí cheesecake ozdobte nahrubo nadrcenými sušenkami a podávejte. Dobrou chuť!

LuckyTip

 

Pro dietnější verzi můžete sušenky nahradit pomletými ovesnými vločkami, které smícháte s trochou přepuštěného másla, mléka a karamelového sladidla. Také polotučný tvaroh můžete nahradit nízkotučným.

 

 

Časová náročnost: cca 2 hodiny (25 minut příprava + 80 minut pečení)

Náklady na suroviny: cca 100 Kč

Přibližné výživové hodnoty na jednu porci:

  • Energetická hodnota: 249 kcal
  • Bílkoviny: 9,7 g
  • Sacharidy: 19,8 g
  • Tuky: 14,6 g
  • Vláknina: 0,7 g

Vǎnoční čas je již za dveřmi, proto si příští týden připravíme zdravé špaldové perníčky.

banner 700x90

Pokud se chcete stát partnerem některého příspěvku nebo rubriky, napište nám na email: redakce@zlinskynocnik.cz/web