Hlavní stránka Lifestyle LUCKY JÍDLA 34: Špaldové vánoční perníčky

LUCKY JÍDLA 34: Špaldové vánoční perníčky

0
Foto: L. Podolová

Foto: L. Podolová

Perníčky patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně, jako třeba kraslice k Velikonocům. I v mé rodině má pečení tohoto cukroví, jehož historie sahá až do 14. století, dlouholetou tradici – už jako malá jsem mamince pomáhala vykrajovat všemožné tvary (nebo k její nelibosti uždibovat těsto) a poté je zdobit klasickou polevou z bílku a cukru. Na tento zvyk jsem nezanevřela ani jako dospělá, jen jsem ty klasické medové perníčky vyměnila za zdravější variantu ze špaldové mouky, kterou nezdobím buď vůbec, anebo jen polevou z kvalitní hořké čokolády. Špaldovou mouku doporučuji proto, že se svým vysokým obsahem vlákniny a bílkovin obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro lidský organismus, ale neobsahuje cholesterol.

Skladování perníčků se ani při použití banánů namísto medu bát nemusíte – vydrží minimálně 14 dní (ale věřte, že do té doby vám už stejně žádné nezůstanou). Tento recept lze také jednoduše upravit do veganské podoby – vynechejte bílek na potření a místo vajíčka v těstě použijte 3 lžíce rozemletých lněných semínek smíchaných s trochou teplé vody. Tak co, vyzkoušíte letos zdravější variantu perníčků? Hlavně se pak nezapomeňte podělit o vaše výtvory na Instagramu pod hashtagem #LuckyJidlaNaTaliri.

Na jednu várku (cca 80 kusů) potřebujeme:

  • 250 g jemně mleté špaldové mouky
  • 2 banány
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 4 – 6 lžic medu
  • 3 lžíce perníkového koření
  • ½ sáčku kypřícího prášku do perníku
  • Lžičku sody

+ 1 bílek na potření

Postup:

  • Mouku smícháme s kakaem, práškem do perníku, sodou a kořením.
  • Přidáme rozmixované banány, med a vajíčko a uhněteme těsto. Pokud moc lepí, můžeme opatrně přisypat špaldovou mouku. Těsto však musí zůstat trochu lepivé, aby se nám s ním poté dobře pracovalo, protože během odležení ještě ztuhne.
  • Těsto zakryjeme potravinovou fólií a necháme odležet v lednici (ideálně do druhého dne, ale stačí alespoň 3 hodiny).
  • Nyní těsto vyválíme na pomoučeném vále na středně silný plát (tloušťka asi 4 mm), vykrojíme libovolné tvary a položíme na plech vystlaný pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
  • Pečeme na 160°, dokud perníčky nezhnědnou.
  • Po vytažení z trouby je ihned potřeme rozšlehaným bílkem, aby se pěkně leskly, a po vychladnutí je případně ještě ozdobíme. Dobrou chuť!

 

LuckyTip

 

Perníčky skladujte v krabici na chladném místě. Pokud potřebujete, aby perníčky rychle změkly, přidejte k nim kus jablka a poté ho každé tři dny měňte.

 

 

 

Časová náročnost: cca 2 hodiny

Náklady na suroviny: cca 75 Kč

Přibližné výživové hodnoty na 10 kousků:

  • Energetická hodnota: 193 kcal
  • Bílkoviny: 4,9 g
  • Sacharidy: 38,8 g
  • Tuky: 1,8 g
  • Vláknina: 4 g

Příští týden si představíme další inovovaný recept na vánoční klasiku, tentokrát na linecké cukroví.

banner 700x90

Pokud se chcete stát partnerem některého příspěvku nebo rubriky, napište nám na email: redakce@zlinskynocnik.cz/web