LUCKY JÍDLA 4: Vafle z ovesných vloček s tvarohem a ovocem
Vafle jsou tradiční belgickou pochoutkou a pro mě jednou z nejoblíbenějších, byť díky své náročnější přípravě, tak trochu opomíjenou snídaní. Jednou za čas na ně však dostanu obrovskou chuť a pak už mi nezbývá nic jiného, než připravit vafle podle mého oblíbeného receptu, v němž hrají hlavní roli ovesné vločky a bílý jogurt. Odměnou za úsilí vynaložené při jejich přípravě je pak výtečná snídaně s vyváženým poměrem bílkovin a sacharidů, kterou moje chuťové pohárky prostě zbožňují.
Ingredience na 6 menších vaflí:
- 50 g ovesné mouky (rozemletých vloček)
- 10 g vanilkového proteinu (můžete nahradit mletými ořechy s trochou sladidla)
- 100g bílého jogurtu (doporučuji řecký)
- špetka prášku do pečiva
- 70 ml vody
- 1 vejce
Postup
- Smíchejte všechny ingredience a vypracujte z nich těsto.
- Nalijte těsto do formiček či vaflovače cca do ¾ výšky (těsto při pečení trochu nakyne) a pečte do zezlátnutí – ve vaflovači cca 4 minuty, v silikonových formičkách přibližně 25 minut.
- Poté vafle opatrně vytáhněte a dozdobte dle Vašeho gusta – já jsem použila tvaroh, horké lesní plody, plátky mandlí a datlový sirup.
Výživová hodnota jedné vafle:
- Energetická hodnota: 59,6 kcal
- Bílkoviny: 4 g
- Sacharidy: 5,5 g
- Tuky: 2,1 g
- Vláknina: 1,2 g
Náklady na suroviny: cca 19,-
Příští pátek se můžete těšit na speciální díl, ve kterém si upečeme zdravější variantu narozeninového mrkvového dortu.
Tento příspěvek mohl být publikován díky laskavé podpoře:
Pokud se chcete stát partnerem některého příspěvku nebo rubriky, napište nám na email: redakce@zlinskynocnik.cz/web