Hlavní stránka Lifestyle 🦆 Problém s nutriemi vyřešen: Skončí ve školních kuchyních

🦆 Problém s nutriemi vyřešen: Skončí ve školních kuchyních

Rostoucí počet jihoamerických nutrií v povodí Dřevnice se postupně stával ekologickým i bezpečnostním rizikem. Odchycená zvířata nebylo možné umístit do zoo ani do soukromých chovů, a proto přišla radnice s originálním a praktickým řešením. Maso nutrií zpestří jídelníček zlínských školáků.

Nutrie se chovají pro kožešinu a maso, to je často přirovnáváno ke králičímu, je dietní a kvalitní. „Maso těchto hlodavců má výtečné nutrijní hodnoty a vzhledem k tomu, že obývají městskou kanalizaci, obsahují také značné množství stokových prvků,“ uvedl odborník na výživu Ludvík Křečkojed. Recepty na přípravu nutrií mají v českých zemích letitou tradici, ve své Domácí kuchařce je zmiňuje už Magdalena Dobromila Rettigová. Opravdovou delikatesou je pak například vývar z ocásků nebo pošírovaná nutrií líčka s chřestem.

S nápadem využít zlínskou polodivokou populaci nutrií jako zdroj surovin pro školní kuchyně přišla Jarmila Vypečená, kuchařka na jedné ze základních škol. „Děti podle mně ani nepoznají mezi králíkem nebo nutrií, tedy až na ten ocas. Nicméně občas se stane, že do kuchyně zabloudí například myš nebo potkan a musím říct, že žáci si zatím nikdy ničeho nevšiml,“ řekla vypečená kuchařka. Podle Karla Křečkojeda, předsedy Krajského výboru pro zdraví mládeže soudí, že zařazení nutriích stehýnek a prsíček na jídelníček přispěje k boji s obezitou dětí a mladistvých. „Pokud se tento postup osvědčí rádi bychom podobně naložili i s ropuchami a chrousty, což jsou druhy, které se na Zlínsku také přemnožují,“ dodal Křečkojed.

 

Pečená nutrie na víně

Ingredience:

1 kg stehna, hřbet z nutrie
200 g slaniny
100 g celeru
100 g mrkve
2 dcl bílého vína
6 ks stroužků česneku
2 ks cibule
1 ks červené masité papriky
bobkový list
nové koření
sádlo
kmín
pepř
sůl

 

Postup:

1. Maso očistíme, odblaníme, zbavíme tuku a prošpikujeme klínky slaniny
2. Do pekáče dáme 1 lžíci sádla, naskládáme porce nutrie, okmínujeme, osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C, po 30 minutách pečení posypeme nakrájenou zeleninou a na kostičky nakrájenou slaninou, co nám zbyla, během pečení porce masa poléváme bílým vínem, pečeme dalších 30-45 minut podle velikosti porcí
3. Upečené porce masa přelijeme výpekem a zeleninovou směsí a podáváme s bramborem.