Hlavní stránka Lifestyle LUCKY JÍDLA 20: Citrónový chléb s třešněmi

LUCKY JÍDLA 20: Citrónový chléb s třešněmi

0

Foto: L. Podolová

V dnešním 20. dílu si upečeme jednoduchý letní moučník, který neotřele kombinuje kyselou chuť citronu se sladkostí třešní. Tyto peckoviny obsahují vysoký podíl vody (až 80%), díky čemuž se vyznačují i nízkou energetickou hodnotou – pouhých 50 kalorií na 100 gramů.

Také jsou bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, z nichž ve významné míře obsahují vitamín A či betakaroten. Obdobně, citron také obsahuje mnoho tělu užitečných látek, např. provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, vápník, hořčík, draslík… Spojením těchto dvou výrazných chutí dostanete svěží a vláčný dezert, vhodný například na snídani nebo dopolední svačinu. A pokud jej také upečete v silikonové formičce ve tvaru zvířete, vězte, že si jej oblíbí i děti.

Na přípravu potřebujete:

  • 150 g celozrnné mouky + 2 lžičky na obalení třešní
  • 120 ml mléka
  • 60 g kokosového oleje
  • 60 g vypeckovaných třešní
  • 4 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 vejce
  • 1 menší banán
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • Kůra z půlky citronu
  • Stevie nebo sladidlo dle chuti

 

lucky tip

Postup

  • Ve větší míse smíchejte rozehřátý kokosový olej, sladidlo, citronovou šťávu, rozmačkaný banán a vejce.
  • Ve druhé míse smíchejte mouku (já jsem použila bio ječnou, která se je ideální pro vláčná těsta), prášek do pečiva a sůl.
  • Nyní střídavě přisypávejte směs mouky a přilívejte mléko ke směsi v první míse.
  • V míse od mouky si obalte třešně v mouce, aby při pečení neklesaly na dno koláče.
  • Poté přidejte k těstu obalené třešně a citronovou kůru.
  • Na závěr přelijte těsto do silikonové formy a pečte cca 30 minut na 175 stupňů.

 

 Přibližné výživové hodnoty na jednu čtvrtinu:

  • Energetická hodnota: 362 kcal
  • Bílkoviny: 8,2 g
  • Sacharidy: 36,6 g
  • Tuky: 20,2 g
  • Vláknina: 1 g

 

Náklady na suroviny: cca 48,-

Příští pátek si upečeme výtečné jablečné sušenky s mandlemi.
Tento příspěvek byl publikován díky podpoře:

Venkovský grafik

Pokud se chcete stát partnerem některého příspěvku nebo rubriky, napište nám na email: redakce@zlinskynocnik.cz/web